4 gestos per donar la benvinguda a un nadó i evitar que el teu fill es bloquegi en els gelos

Àngels Martí, gestos per donar la benvinguda a un nadó i evitar que el teu fill es bloquegi en els gelos

4 gestos per donar la benvinguda a un nadó i evitar que el teu fill es bloquegi en els gelos

Fa dos mesos que la padrina d’en Jan, la parrini com ell l’anomena, ha estat mare d’una preciosa nena, la Martina. Una petita molt esperada per tots que per fí gaudim i acompanyem. L’embaraç va representar una oportunitat d’or per compartir amb en Jan què aniria passant i com canviaria la relació d’ell i la seva padrina. L’objectiu? Acompanyar-lo en aquest canvi afavorint que aprengui a donar la benvinguda a la Martina, gaudeixi de la seva presència i assegurar el vincle amb la padrina.

  1. INVENTAR UN CONTE SOBRE EL NADÓ: a casa, quan encara no podem posar imatge a allò que ha de passar, ens funciona imaginar-nos una història on el meu fill pot projectar les seves il-lusions i fantasies, i també les seves pors. Quan el nen “es confessa” t’adones de què el preocupa. Junts podeu trobar un bon pla per resoldre-ho. En el cas d’en Jan, podré veure a la parrini? El nostre pla: anem a comptar quines festes i celebracions hi haurà durant l’any per saber quins dies vindrà la parrini a casa nostra. La por d’en Jan equival a assegurar el vincle amb la seva padrina.
  2. FER UNA REPÀS DE LES JOGUINES I ROBETA QUE HI HA A CASA: un gest que permet al nen veure el seu propi creixement. S’adona que hi ha joguiines amb les que no hi juga i, mentre les revisa, ell mateix proposa deixar-ne alguna a la Martina. Amb la roba passa el matei, descobreix quan de gran s’ha fet i podem aprfitar per parlar amb ell del dia que duia aquell body, o com de bonic estava amb aquell jersei. És un moment molt important perquè el nen està fent un pas de gegant al desprendre’s d’objectes que tenen una història per a ell a més de reforçar la seva història de vida.
  3. FER-LO PARTÍCEP DEL PROCÉS DE L’EMBARAÇ: la padrina d’en Jan ens va anar compartint les ecos i en Jan anava fent pregunntes d’allò que li inquietava. Aquest gest permet al nen tenir un cert control del temps i preveure. Us animo a que utilitzeu un calendari marcant les dates importants: revisió mèdica, eco, … Inclòs que ell mateix faci marques o anotacions. La seva aportació el farà sentir necessari i conseqüentment, enfortirà la seva autoestima.
  4. REGALAR AL NADÓ ALGUNA COSA QUE EL TEU FILL TÉ A CASA: en Jan, aquest cap de setmana, ha decidit regalar-li un peluix molt preuat per a ell, un elefant de grans orelles que va heretar del seu germà Nico. Tot decidit, va agafar la seva motxilla i el va posar a dins. Li vam explicar que calia rentar-lo però a ell aquesta explicació no li va servir. La seva resposta va ser: ja li explicaré a la parrini que no li doni a la Martina fins que no estigui net. Ens va convèncer… La seva cara al donar-li va ser tant especial: en Jan desprenia generositat i un gran sentiment de coratge, amb aquell gest es va mostrar segur i important, assegurant el vincle amb la padrina i la petita.

I si té gelos, rebutja el nadó o fa petits retrocessos, no el culpis ni li recriminis. El nen, amb el seu comportament, t’està explicant què li passa. Afavoreix aquesta comunicació i recull les seves pors. La Martina tot just ha arribat a les nostres vides. Per en Jan serà una experiència única per experimentar les emocions que provoca el fet de deixar de ser l’únic per convertir-se en els únics.

Àngels Martí

No Comments

Post A Comment