Fa dos mesos que la padrina d’en Jan, la parrini com ell l’anomena, ha estat mare d’una preciosa nena, la Martina. Una petita molt esperada per tots que per fí gaudim i acompanyem. L’embaraç va representar una oportunitat d’or per compartir amb en Jan què aniria passant i com canviaria la relació d’ell i la seva padrina. L’objectiu? Acompanyar-lo en aquest canvi afavorint que aprengui a donar la benvinguda a la Martina, gaudeixi de la seva presència i assegurar el vincle amb la padrina.

  1. INVENTAR UN CONTE SOBRE EL NADÓ: a casa, quan encara no podem posar imatge a allò que ha de passar, ens funciona imaginar-nos una història on el meu fill pot projectar les seves il-lusions i fantasies, i també les seves pors. Quan el nen “es confessa” t’adones de què el preocupa. Junts podeu trobar un bon pla per resoldre-ho. En el cas d’en Jan, podré veure a la parrini? El nostre pla: anem a comptar quines festes i celebracions hi haurà durant l’any per saber quins dies vindrà la parrini a casa nostra. La por d’en Jan equival a assegurar el vincle amb la seva padrina.
  2. FER UNA REPÀS DE LES JOGUINES I ROBETA QUE HI HA A CASA: un gest que permet al nen veure el seu propi creixement. S’adona que hi ha joguiines amb les que no hi juga i, mentre les revisa, ell mateix proposa deixar-ne alguna a la Martina. Amb la roba passa el matei, descobreix quan de gran s’ha fet i podem aprfitar per parlar amb ell del dia que duia aquell body, o com de bonic estava amb aquell jersei. És un moment molt important perquè el nen està fent un pas de gegant al desprendre’s d’objectes que tenen una història per a ell a més de reforçar la seva història de vida.
  3. FER-LO PARTÍCEP DEL PROCÉS DE L’EMBARAÇ: la padrina d’en Jan ens va anar compartint les ecos i en Jan anava fent pregunntes d’allò que li inquietava. Aquest gest permet al nen tenir un cert control del temps i preveure. Us animo a que utilitzeu un calendari marcant les dates importants: revisió mèdica, eco, … Inclòs que ell mateix faci marques o anotacions. La seva aportació el farà sentir necessari i conseqüentment, enfortirà la seva autoestima.
  4. REGALAR AL NADÓ ALGUNA COSA QUE EL TEU FILL TÉ A CASA: en Jan, aquest cap de setmana, ha decidit regalar-li un peluix molt preuat per a ell, un elefant de grans orelles que va heretar del seu germà Nico. Tot decidit, va agafar la seva motxilla i el va posar a dins. Li vam explicar que calia rentar-lo però a ell aquesta explicació no li va servir. La seva resposta va ser: ja li explicaré a la parrini que no li doni a la Martina fins que no estigui net. Ens va convèncer… La seva cara al donar-li va ser tant especial: en Jan desprenia generositat i un gran sentiment de coratge, amb aquell gest es va mostrar segur i important, assegurant el vincle amb la padrina i la petita.

I si té gelos, rebutja el nadó o fa petits retrocessos, no el culpis ni li recriminis. El nen, amb el seu comportament, t’està explicant què li passa. Afavoreix aquesta comunicació i recull les seves pors. La Martina tot just ha arribat a les nostres vides. Per en Jan serà una experiència única per experimentar les emocions que provoca el fet de deixar de ser l’únic per convertir-se en els únics.

Àngels Martí