Saps interpretar les senyals de fum del teu/va fill/a adolescent?

Saps interpretar les senyals de fum del teu/va fill/a adolescent?

Per Nadal, casa meva s’omple de criatures disposades a gaudir intensament dels dies de festa. No hi ha horaris per llevar-se i les rutines són més flexibles. A més, quan els pares fem vacances, ens encanta jugar a jocs de taula com el monopoli o el piou piou de DJECO, que me’l va recomanar la mestra del meu fill i és divertidíssim. Un joc de cartes d’estratègia que permet desenvolupar la presa de decisions, respectar el torn, millorar l’atenció, establir un pla d’acció,… entre d’altres. I aquest any, com a novetat, ens hem apuntat a la moda del “maniquichallenge” amb fills i nebots. Quina experiència tant divertida, sobretot les preses falses! Pels qui no ho conegueu, es tracta de gravar en vídeo de persones immòbils simulant una acció ! Fins i tot l’àvia s’hi va animar!

Del que em sento més afortunada, no obstant, és d’haver estar atenta a les senyals de fum que em va enviar la filla de 14 anys del meu home.

SENYALS DE FUM:

  • Comportament verbal i no verbal:  estigues atent a les peticions, desitjos que comparteixi. És provable que t’estigui demanant passar una estona junts, jugar a la consola, anar de compres o mirar una pel·lícula plegats. Són moltes les opcions. Potser és menys actiu i es tanca més a l’habitació, comparteix menys amb la família, està silenciós… Si li ofereixes parlar i ho rebutja, deixa-li clar que estàs disponible, a prop,… Manté el tema entre mans. A  vegades, els adolescents desenvolupen actituds evitatives per no afrontar-se a les situacions per vergonya, per por,…

 

  • Tinc un amic que…: ull amb aquestes afirmacions. Potser ens està parlant de sí mateix/a. Interessat sense jutjar ni etiquetar. El que t’està explicant li importa i potser no sap com obrir-se i/o té por.

 

  • Si passen alguns dies i no s’explica: Confessa’t! és molt útil compartir una experiència teva del passat per tal que el noi/a s’adoni que potser no és tant terrible el que li està passant i que hi ha solució. Que es pot demanar ajuda. Explica-li com ho vas fer a la seva edat per resoldre-ho i demana-li després com ho faria ell/a. Potser s’obre, potser la teva experiència li serveix per compartir-la amb un bon amic.

Estigues atent a les senyals de fum…

No Comments

Post A Comment