Com diferenciar una rabieta d’una demanda d’ajuda

Àngels Martí, com diferenciar una rabieta d'una demanda d'ajuda.

Com diferenciar una rabieta d’una demanda d’ajuda

L’altre dia estàvem en un parc infantil, d’aquests plens d’inflables, pilotes i altres estris on els petits s’ho passen d’allò més bé. Un nen de 3 anys, dalt d’un dels tobogans, cridava: “no puc, no en sé, no puc…”. La mare, decidida a afavorir l’autonomia del seu fill, li contestava: “vinga va, que ets valent, que tu pots!”. Fins que una altra mare que rondava per allà li va dir al nen: “i tant que pots, mira, posa el peu en el quadrat verd (esgraons que hi havia a la rampa), ara el peu en el quadrat vermell…. I així fins que el nen va arribar a mitja rampa. Després, tot victoriós per la fita que havia aconseguit, va girar de nou cap amunt buscant nous reptes. Gràcies Anna, em vas ajudar a recordar la importància de diferenciar entre una rabieta i demanar ajuda. Si sí, la mare era jo! Cada dia aprenc més com a mare i com a terapeuta (quina diferència dels continguts teòrics de la universitat!!!).

Goleman explica que la intel·ligència emocional es pot organitzar en cinc capacitats: conèixer les emocions i sentiments propis, manejar-los, reconèixer-los, crear la pròpia motivació, i gestionar les relacions.

Centrem-nos en conèixer les emocions i sentiments propis i manejar-los. La majoria de nens, des de ben petits, intenten demanar ajuda de maneres ben creatives: alguns plorant, altres enfadant-se, altres amagant-se, altres entossudint-se,… Aquesta mostra d’emocions i actituds no deixen de ser una forma “camuflada” de demanar ajuda desesperadament.

Ara bé, les mames i els papes que, amb el xip de que els fills s’espavilin, se superin, aprenguin… poden oblidar que, en realitat, a vegades una rabieta no és res més que una demanda d’ajuda. Solem pensar que està cansat, que ens reclama exageradament, que només fa que cridar l’atenció, o que ens rebutja totalment, que ens absorbeix tota l’energia, que s’avorreix i per això “molesta”, fins i tot, en una apassionada conversa, arribem a pensar que ens la volen boicotejar!

COM PUC DIFERENCIAR UNA RABIETA D’UNA DEMANDA D’AJUDA?

1.- DRET A EXPRESSAR LES EMOCIONS: Si acabes de posar un límit, el nen sol mostrar el seu acord o desacord, expressat a través d’emocions i conductes (està enrabiat i pica de peus).

2.- ATAC DEL MONSTRE DEL CANSAMENT I L’ABORRIMENT: Si el nen fa hores que juga, no ha menjat massa bé, heu estat tot el dia tancats a casa…

3.- NOVES AVENTURES: quan ha d’assolir un repte com menjar un plat nou, iniciar l’escola, començar una nova activitat, … Es converteixen en oportunitats per conèixer les emocions i sentiments propis del nen/a i manejar-los. Totes aquestes situacions poden generar certa confusió i angoixa en el nen que ho transformarà en plor, desobediència, inhibició… Et sonen aquestes reaccions?

  • Respira, compta fins a 3, no! Millor fins a 10.
  • Amable i afectuosament posa’t a la seva alçada.
  • Mantén el contacte ocular  i/o físic.
  • Explica-li què passa i què esperes d’ell.
  • I sobretot, evita enviar missatges negatius del tipus: ets un feble, que pesat, que inconformista… Totes aquestes etiquetes limiten el nen i les seves possibilitats d’adaptar-se a noves situacions.

Endavant mares i pares, que les dificultats són oportunitats per aprendre i créixer!

Àngels Martí

No Comments

Post A Comment